trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Pastinaks

   Kuldīdzniecei V. Benefeldei līdzīgs jautājums - kā izmantojami pastinaki.
   Pastinaks ir seleriju dzimtas augs, kam pirmajā gadā izaug lapas un sakne, otrajā - sēklas. Uzturā izmanto jaunās, aromātiskās pastinaku lapiņas un saknes, sākot no jūlija. Saknes ir koniskas ar pelēcīgu vai baltu mīkstumu. Pastinaki satur Bl, B2 un citus vitamīnus, minerālvielas, daudz smaržīgo ēterisko eļļu un pektīnvielu.
   Saknes pievieno zupām, sautējumiem. Lieto arī kā garšvielu ēdieniem un dārzeņu konserviem. Uzglabā tāpat kā burkānus. Pastinaki ziemo arī augsnē zem sniega.
I. Stikute

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru